Sbormistrův gospelový zápisník

1997: Přednáška černošského profesora o vzniku fenomenální afro-americké černošské bohoslužby . Už v té době mně zajímala Cdčka s Gospelovými sbory, jejich poslech se postupně stal pro mne duchovním zážitkem. 

1998: Naše rodina navštěvuje černošské bohoslužbu – jedinečný emoční zážitek, hodně zpěvu a srdečná atmosféra, na naše děti to ovšem bylo příliš hluku, vydrželi 20 minut a pak začali brečetJ.

2004: chodím na nácvik zpěvu k Martinovi Veselému a dva roky zpívám (spíš se učím zpívat) v souboru Collibet. Gospel to ještě není, ale některé písně se tomu už blížíJ.

2005: Radek Steinert z Mladé Boleslavy šíří vizi gospelových souborů po celých Čechách a shání sponzory (i v LiberciJ), aby mohl Gospel rozjet.

2006: Vynořují se myšlenky na založení Gospelového souboru. Chci jet na podzimní gospelový workshop do Prahy asi se čtyřmi dalšími nadšenci, ale jak se blíží datum workshopu, nadšenci workshop odříkají a protože jsem si dal podmínku, že nebudu začínat Gospel sám, zůstávám doma.
Vynořuje se pražský gospelový soubor Maranatha Gospel Choir iniciovaný Radkem Steinertem, pomáhám zorganizovat jejich vystoupení během vánočních koncertů Lidé lidem v červeném kostele na Perštýně v prosinci 2006. Manžel Světlany Čára přichází po koncertu s iniciativou založit Gospelový soubor v Centru Generace, Gospel ho dostal. Inzeruje v novinách, ozývá se několik lidí, ale buď je odradí dojíždění a nebo fakt, že soubor ještě neexistuje.

2007: V mé oblíbené třídě angličtiny s osmi maminkami se zmiňuji o podařeném vystoupení gospelového souboru Maranatha, půjčuji gospelové CD, netrvá dlouho a Lenka se na hodině ptá, kdy začnem zpívat. Zkoušet jsme začali na konci února 2007 (písničku Lord hold me) v sestavení Lenka, Leona, Kačka a Jitka B (prvními posluchači našeho nácviku byli Maruška a Jindra). Přidali se Mirek (na chvíli i Pavel), Danča, Světlana, zanedlouho i Andrea, Magda a Jitka T. V květnu 2007 jsme nacvičili tři písničky (Oh my my; Just a closer walk; Great is the Lord - pomáhala nám s nimi paní Jitka), které jsme si mohli zazpívat 19. června na vystoupení St. Louis Gospel Choiru z USA.

Na podzim 2007 nás čekají první nesmělá vystoupení, přidávají se Kája, Efka, poté Nina, Naďa, Jana, Manča, se kterými nacvičujeme další písně, které zpíváme v prosinci s gospelovým choirem Maranatha na dvou koncertech. Pár nácviků s Radkem přináší novou šťávu a nadšení. Mezi tím se přidává Radka, Michal, Klárka, Irena, Katka, Andrea a chystají se další, náš hlahol se na pár vteřin objevuje i v ČT 1.

2008: Chceme vyjít vstříc těm, kterým nevychází cvičení ve středu a začínáme cvičit i v pátek. Cvičíme další písničky, něco z repertoáru pražáků, a něco z našich oblíbených písniček. Pomáhá nám i učitelka zpěvu Lydie, která se nakonec přidává jako sólová zpěvačka. Mezi tím se Kačka pouští do dirigování a kromě toho, že jí to jde, jí to i sluší. V druhé polovině dubna a během května máme celkem pět vystoupení. Je to fuška, ale stojí to za to.

V hotelu Four Season v tureckém Istanbulu 14. června 2008: Tak nějak to bylo, jen co si vzpomínám. Co bude dál, to ví jen ten nahoře. Děkuji mu za to, že nám fandí, dopřává hezké počasí během táboráků i open air koncertech, a že drží jednotlivé gospeláky, když jim není nejlíp. Těším se na další sezónu a ty, kteří mají ještě v srdci místo a rádi zpívají a vůbec mají rádi, zvu, aby přišli s námi zkusit gospel (ozvěte se na gospel@centrumgenerace.cz).

Kontaktní údaje:
Centrum Generace, o.p.s.
Kunratice u Cvikova 73, 47155

Zkoušky Gospel Generation:
Každou středu od 17:15 do 19:00
Červený kostel na Perštýně
(Kostel sv. Vincence z Pauly)
U Jánského kamene 576/3, Liberec IV

Pro více informací nás kontaktujte na telefonu či e-mailu.
Telefon:
723 449 585
Email:
Přihlášení
Obnovení hesla
Mapa stránek
Hlavní strana
©2012 Tomáš Fúsek ml.